menu

VACCINATIES


Hepatitis A
Hepatitis A is een door een virus veroorzaakte ontsteking van de lever. Hepatitis A wordt ook wel besmettelijke geelzucht genoemd omdat een gelige verkleuring van de huid en/of het oogwit kan optreden Andere klachten kunnen zijn: misselijkheid, koorts, donkere urine, lichtgekleurde ontlasting, een gevoel alsof u griep krijgt. De klachten duren meestal een paar weken. Het kan ook langer duren tot wel 3 maanden. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 7 weken.

Hepatitis A is erg besmettelijk. U kunt besmet raken door het eten van ongekookte (rauwe) en besmette groenten of fruit, garnalen, schaal- of schelpdieren, zoals mosselen. Via ontlasting, besmette toiletbril, spoelknop, kraan enz. enz. Hierdoor kan het virus aan de handen komen en daarna in de mond. 

U kunt zich laten vaccineren tegen Hepatitis A. Hiervoor is een goedwerkend en veilig vaccin beschikbaar. Na de eerste toediening bent u gedurende een jaar beschermd. Indien u na tenminste een half jaar de tweede vaccinatie toegediend krijgt heeft u een bescherming van 25 jaar.

Hepatitis B
Hepatitis B is een ontsteking van de lever. De overdracht kan plaatsvinden bij de geboorte, door seksueel contact of contact met bloed. Het virus komt voor in alle lichaamsvloeistoffen (bloed, speeksel, sperma, vaginaal vocht, urine) Het Hepatitis B virus veroorzaakt in eerste instantie een acute leverinfectie. De ziekteverschijnselen zijn o.a. vermoeidheid, koorts, geelzucht (verkleuren van huid, oogwit, ontlasting en urine). Bij 5 tot 10% van de mensen die besmet zijn geraakt blijkt het lichaam niet in staat het virus kwijt te raken en ontstaat dragerschap. Deze personen blijven dus ook besmettelijk voor anderen. Het virus zorgt voor een chronische infectie die uiteindelijk tot ernstige leverschade en zelfs tot leverkanker kan leiden.

Ongelukken met een gebruikte naald, opspattend bloed, een snijwond of een bijtwond kunnen Hepatitis B veroorzaken. Beroepen waarin mogelijk contact met bloed kan optreden bestaat een infectierisico. Denk o.a. aan beroepen in de gezondheidszorg, kinderdagverblijven, verplichte BHV-ers binnen de bedrijven, werknemers die te maken krijgen met geweld, schoonmaakpersoneel etc. etc. Tegen Hepatitis B bestaat een goedwerkend en veilig vaccin wat in het volgende schema gevolgd dient te worden. In maand 0, maand 1 en maand 6 word de vaccinatie tegen Hepatitis B gegeven. Na deze drie vaccinaties moet het bloed onderzocht worden op antistoffen tegen Hepatitis B. Alleen wanneer deze "titer" voldoende is, bestaat de zekerheid voor een levenslange bescherming. Bij een onvoldoende titer wordt er bloedonderzoek naar dragerschap uitgevoerd en is, bij geen dragerschap, een tweede serie van drie vaccinaties gevolgd door opnieuw een titerbepaling noodzakelijk.

DTP (Difterie, Tetanus, Polio)
Difterie is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Difterie wordt overgedragen door mensen die de bacterie bij zich dragen in de keel of op de huid. Dit kan bijvoorbeeld door hoesten en niezen, maar ook via wondvocht. Difterie komt over de hele wereld voor. De difterie bacterie maakt gifstoffen waardoor de keel ernstig kan opzwellen en de ademhaling wordt bemoeilijkt. Als de gifstoffen in het bloed komen kunnen ze een ernstige ontsteking van het hart of neurologische verschijnselen veroorzaken waaraan men kan overlijden.

Tetanus is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die in aarde en straatvuil voorkomt. Tetanus kan men oplopen als straatvuil, aarde, mest of stof in een verwonding komt, of door een dierenbeet. Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Tetanus komt overal op de wereld voor. Als de Tetanus bacterie in een wond komt kan deze gifstoffen gaan uitscheiden waardoor in het hele lichaam ernstige spierkrampen kunnen optreden. Door de spierkrampen kunnen slikklachten en ademhalingsproblemen ontstaan. Als complicaties kunnen er botbreuken en hartproblemen ontstaan. Zonder goede behandeling is deze ziekte dodelijk.

Polio is een ziekte die wordt veroorzaakt door het poliovirus. Het virus wordt van mens op mens overgedragen via ontlasting. Het virus kan daarnaast goed buiten het lichaam overleven. Het poliovirus kan daardoor, onder onhygiënische omstandigheden, ook via het voedsel of drinkwater worden overgedragen. Meestal verloopt de ziekte zonder verschijnselen en soms treden er (tijdelijke) verlammingsverschijnselen op. Meestal is het een verlamming van de benen, maar het kan ook voorkomen bij de ademhalingsspieren.

De meeste mensen die na 1950 in Nederland of een ander westers land zijn geboren, zijn als kind gevaccineerd tegen D(K)TP- (Difterie, (Kinkhoest) Tetanus, Polio). Omdat het vaccin na een volledige serie 10 jaar beschermt en men op 9-jarige leeftijd de laatste vaccinatie via het RVP ontvangen zijn zij tot hun 19e jaar beschermd. Hierna dient elke 10 jaar een revaccinatie plaats te vinden om weer voldoende beschermd te zijn.

Griep
Influenza, beter bekend als de griep, wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus dat wordt verspreid door druppeltjes vocht, slijm en speeksel geproduceerd tijdens hoesten en niezen of door direct contact met deze vloeistoffen op besmette voorwerpen, zoals een deurklink, een stuk speelgoed of een trapleuning. Als je echt de griep te pakken hebt dan voel je je vaak binnen enkele uren flink ziek. Je krijgt hoge koorts, koude rillingen, bonzende hoofdpijn, keelpijn, een droge hoest en spierpijn (vooral in de ledematen). Deze klachten verdwijnen grotendeels in drie tot vijf dagen. Maar het kan zeker een paar weken duren voordat je weer volledig hersteld bent.

Griep kan echter ernstig verlopen. Ouderen, zwangere vrouwen en met een onderliggende medische aandoening hebben meer kans op complicaties als gevolgd van de griep. Om u te beschermen tegen het griepvirus kunt u van de mogelijkheid gebruik maken om u hiertegen te laten vaccineren.

Voor meer informatie kunt u ons bellen op (071)7517617 of mail naar info@vitaalconcern.nl.